27
Feb
08

KiamaT Sudah Dekat

 Assalamu’alaikum Wr. Wb.

Karena kekerdilan pengetahuanku mengenai masalah ini, saya sampaikan artikel dari internet yang menjelaskan tanda-tanda kedatangan hari kiamat. Di website -website lain, disebutkan tanda-tanda yang sama dengan apa yang disampaikan pada artikel di bawah ini & juga artikel ini sebelumnya sudah aq post di blog aq yang lama, tapi berhubung dah lupa pass nya males lagi ngurus itu blog huehuheuheu :p

Hari Kiamat merupakan Hari Pengakhiran bagi semua makhluk di atas muka bumi ini. Hari kiamat merupakan hari di mana semua manusia dihimpunkan dari seawal-awal kelahiran iaitu manusia semenjak zaman Nabi Adam dan Hawa hinggalah kepada manusia yang paling akhir sekali dijadikan dan dimatikan oleh Allah. Pada hari itu juga manusia dihisab amalannya, Hari Kiamat adalah sesuatu perkara yang benar sebagaimana benarnya bahawa setiap manusia akan mati. Al-Quran banyak menyebut tentang Kiamat itu sebagaimana yang disebut dalam surah al-Hajj:7 bermaksud: “Dan sesungguhnya hari kiamat itu pasti akan datang, tidak ada keraguan padanya…”

Dalam ayat lain Allah berfirman: “Dan tidaklah kami ciptakan langit dan bumi serta apa yang ada pada keduanya, melainkan dengan benar, dan sesungguhnya kiamat itu pasti akan datang, maka maafkanlah mereka dengan cara yang baik” (al-Hijr:85)

Remaja semua, mari kita fikir sejenak tentang tanda-tanda kecil menunjukkan hampirnya kiamat berdasarkan hadis sahih Nabi s.a.w dengan melihat realiti hidup kita serta kejadian berlaku pada manusia ketika ini.

Antara Tanda-Tanda Kecil Kiamat Berdasarkan Hadis:

Penaklukan Baitulmaqdis

Dari Auf b Malik r.a katanya, “Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Aku menghitung enam perkara menjelang Hari kiamat. “Baginda menyebutkan salah satu diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” (Sahih Bukhari)

Zina Berleluasa

Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang sesuka hatinya melakukan persetubuhan seperti keldai. Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang” (Sahih Muslim)

Alat-Alat Muzik Menjadi kebanggaan dan digilai

Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan pada muka. Ada yang bertanya kepada Rasulullah “Wahai Rasulullah bila hal itu terjadi?” Baginda menjawab: “Apabila telah bermaharajalela muzik (bunyi-bunyian) dan ramainya penyanyi-penyanyi wanita” ( HR Ibnu Majah)

Menghias Masjid dan Membanggakannya

“Diantara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megah dalam mendirikan masjid” ( H.R Nasai)

Munculnya kekejian, Memutuskan Persaudaraan dan Bersikap Buruk Dengan Jiran

“Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan bersikap yang buruk dengan jiran” (H.R Ahmad dan Hakim)

Ramai Orang Soleh Meninggal Dunia

“Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran” ( H.R Ahmad)

Orang Hina Mendapat Kedudukan Terhormat

“Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka Orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia” (H.R Thabrani)

Mengucapkan salam Kepada Orang Yang Dikenali Sahaja

“Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalinya sahaja.” (H.R Ahmad)

Ramai Wanita Berpakaian Tetapi hakikatnya telanjang

Diriwayatkan dari Abu Huraira r.a “Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang”

Bulan Sabit Kelihatan Besar

“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah membesarnya bulan sabit.” (H.R Thabrani)

Banyak Dusta dan Tidak Tepat dalam menyampaikan Berita

“Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh ibu bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu.” ( Sahih Muslim)

Banyak Saksi Palsu dan Menyimpan Kesaksian Yang Benar

“Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar.” (Riwayat Ahmad)

Negara Arab menjadi Padang Rumput dan Sungai

“Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai.” (Sahih Muslim)

=====================================================

Selain tanda-tanda diatas, terdapat penjelasan yang lebih rinci di buku Shahih Muslim :

1. Dari Anas bin Malik r.a. katanya Rasulullah saw bersabda : ” Sebagian diantara hari kiamat itu ialah hapusnya ilmu (agama), berjangkitnya kejahilan, melimpahnya minuman keras, dan merajalelannya perzinahan (pelacuran)“.

Ketika membaca hadis ini saya sempat berfikir bahwa kiamat masih lama, karena ilmu atau pengetahuan agama Islam saat ini semakin banyak penjelasannya, baik dalam bentuk buku, artikel sholat jumat, dan tulisan-tulisan di internet. Uraiannya juga mudah kita jumpai di pengajian-pengajian mesjid.

Namun, tanda-tanda itu menjadi lebih nyata setelah saya membaca hadis di bawah ini :

Dari ‘Abdullah bin ‘Amru bin ‘Ash, katanya dia mendengar Rasulullah bersabda :
“Allah tidak menghapus ilmu (agama) dengan cara mencabutnya dari dada seluruh manusia, tetapi dengan jalan mewafatkan para ulama. Apabila ulama sudah habis, umat manusia mangangkat orang-orang bodoh menjadi pemimpin mereka. Lalu mereka bertanya kepada para pemimpin yang bodoh. Si pemimpin yang bodoh memberi fatwa tanpa pengetahuan, menyesatkan orang banyak, maka sesatlah mereka semuannya”. (HR.Muslim)

Kalau kita melihat realita saat ini, sangatlah sulit bagi kita untuk menemukan ulama-ulama. Di daerah yang awalnya banyak ulamanya seperti Aceh, sudah kita ketahui betapa Allah mewafakan mereka ketika Aceh menjadi DOM (Daerah Operasi Militer). Selain itu Allah juga mewafatkan mereka melalui Tsunami.

Saat ini, sulit sekali bagi kita untuk membedakan antara “ulama” dengan “artis”, karena sama-sama berbicara dengan Ayat-ayat Allah.

Akhirya, saya menghimbau kepada kita semuanya :
Marilah kita renungkan sejenak tanda-tanda tersebut, ketika selesai melaksanakan sholat maupun pada malam hari ketika melaksanakan sholat Tahajud, untuk menjadi panduan hidup. Hidup kita hanya sebentar saja di muka bumi ini, jangan sampai kita melalaikan suatu perkara yang sudah pasti ketetapannya..

Advertisements

3 Responses to “KiamaT Sudah Dekat”


 1. 1 dave
  March 8, 2008 at 3:50 am

  hehehe kiamat emang dah dekat….

  makanya perbanyak ibadah yang benar… 😛

  jangan chatting terus 😛

 2. 2 Ly
  March 8, 2008 at 4:08 am

  wew… chating boleh asal jangan tebar pesona yang bisa menyesatkan orang lain hehehue tapi kan ini chattingnya juga sama kamu kan vid :p

 3. June 28, 2009 at 2:22 am

  udah terlihat tanda2nya


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Yang Poenya Blog

My Diary on Facebook

Almanak

February 2008
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Roelly Categori’s

Yang Pada Ngoceh

ipink on 5 Perkara Sebelum 5 Perka…
citrA on Pek Tay atau Keputihan
muhammad fareed bin… on 5 Perkara Sebelum 5 Perka…
naiffyan on 5 Perkara Sebelum 5 Perka…
Hari on Glukoma

My Mood

My Unkymood Punkymood (Unkymoods)

Kotak Amal

Blog Stats

 • 211,012 hits
Advertisements

%d bloggers like this: